METODOLOGIJA STRUČNOG I NAUČNOG RADA

U okviru kursa studenti se uvode u metode stručnog i naučnog rada u oblasti računarstva i informatike. Osnovne teme:

 • Nauka. Naučna istraživanja. Informatika kao nauka.
 • Seminarski, master i naučni rad.
 • Planiranje.
 • Plagijarizam.
 • Kritičko mišljenje. Recenziranje.
 • Timski rad.
 • Priprema i držanje prezentacije.
U okviru studija postoje i drugi kursevi koji se bave bliskim temama.

Predmetni nastavnici:

Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
školska 2018/19. godina

Obavezni predmet

 • 2-3-4 ESPB bodova
 • 2 časa predavanja

Obaveze studenata:

Da bi se položio ispit, neophodno je imati 51 poen, od toga minimalno 15 poena na završnom ispitu.

Dinamika obaveza studenata

 • До 21. фебруара --- пријава група за семинарске радове. Свака група треба да садржи четири члана који су распоређени по истим групама за предавања. Избор група је завршен.
 • До 28. фебруара --- подела тема за семинарске радове.
  • Теме које ће обрађивати студенти група 1 и 2 (код Милене Вујошевић Јаничић) можете погледати овде. Уз сваку тему дато је кратко образложење (тј. основна питања на која семинарски рад треба да одговори) као и линкови на почетну литературу. Избор тема је завршен. Финални избор тема, као и нове термине одбрана за сваку тему можете видети овде (редни бројеви група су промењени!). Прецизније, одбрана семинарског рада:
   • за групе 01-04 је среда 22. април у темрину предавања,
   • за групе 05-08 је среда 29. април у термину предавања,
   • за гурпе 09-12 је среда 6. мај у термину предавања.
   Термин одбране је обавезујући за све студенте! Моле се сви студенти којима је слава 6. маја и који у том термину не би могли да бране рад (без обзира да ли су тренутно распоређени да бране 6. маја или не) да се јаве мејлом до 10. марта због потенцијалне замене термина.
  • Овде можете погледати списак свих пријављених тимова и тема за групе 3 и 4 (код Стефана Мишковића). Одбране ће бити организоване у терминима предавања (уторак 21. априла од 12 h и у уторак 28. априла од 12 h) преко Skype-a или Zoom-a. Taчна сатница и платформа за полагање ће накнадно бити окачена. Уколико неки тим не може да брани у заказаном термину, нека пошаље мејл Стефану Мишковићу пре датума одбране. Овде можете пронаћи термине одбрана.
  За писање семинарских радова обавезно користите шаблон који је дат у оквиру стране за предавања.
 • До 20. марта --- пријавите се уколико желите да радите рецензирање радова. Рок за пријављивање је истекао.
 • До 01. априла --- предавање бографија. Линк на форму за предавање CV-a
 • До 01. априла у 20h --- предавање прве верзије семинарског рада. (Користите шаблон за писање семинарског рада који је доступан са картице за предавања.)
  Рок је истекао.
 • До 04. априла --- добићете радове за рецензирање.
  Користите шаблон за рецензирање који је доступан са картице за предавања. Приликом писања рецензија обавезно користите UTF8 кодирање.
 • До 10. априла у подне --- рок за предавање рецензија. Рок за предавање рецензија је истекао.
 • Обједињене рецензије које укључују упутство како да на њих одговорите, за групе 1 и 2 могу се наћи овде, а за групе 3 и 4 овде (неке резенције су накнадно додате након прве верзије, проверите за сваки случај нове верзије документа). Уколико сте радили рецензирање, проверите у одговарајућем пдф-у да ли се налази Ваша рецензија и обавезно што пре јавите уколико она случајно није тамо. Користите .тех формат за писање одговора на рецензије.
 • До 20. априла --- предавање друге верзије семинарског рада и коментара на добијене рецензије.
  Рок за предавање друге верзије семинарског рада и одговора на рецензије је истекао.
 • Април-Мај --- одбране семинарских радова, оцењивање презентација. Детаљнији термини одбрана ће бити објављени након избора тема.
 • До 10. маја --- предавање презентације семинарског рада. Линк на форму за предавање финалне верзије презентације.
  Моле се студенти да воде рачуна о именовању датотека које предају! Сва упутства су дата на форми.
Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
školska 2018/19. godina

Slajdovi i materijali sa časova

Dodatna literatura

Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
školska 2018/19. godina

Rezultati predroka za grupe 1 i 2

U tabelu sa rezultatima su uneti rezultati ispita i na osnovu poena su zaključene ocene. Na Vama je da ispratite da su ocene unete ispravno u Hipatiju (kao i da ne zaboravite da prijavite ispit!). Kada ocene budu unete u Hipatiju, biće okačeno obaveštenje na strani kursa.

Studenti zainteresovani za uvid u radove potrebno je da se jave mejlom radi dogovora termina najkasnije do utorka 3. juna u podne. Takođe, studenti koji nisu odradili 3 ocenjivanja mogu, ukoliko žele, da urade preostala ocenjivanja. Potrebno je da se jave mejlom (isto do 3. juna) radi preciznijeg dogovora. Nakon ovog dodatnog termina za ocenjivanje, naknadni termini više neće biti mogući.

Posebne čestitke studentima

 • Kristina Pantelić
 • Ana Jakovljević
 • Jelisaveta Smiljanić
 • Petar Zečević
 • Nikola Janković
 • Nikola Perić
 • Nikola Stamenić
na ostvarenim izuzetnim rezultatima u okviru kursa: trocifren broj poena! Bravo!

31.05.2020.

Rezultati predroka za grupe 3 i 4

U tabelu su uneti rezultati ispita. Za eventualne žalbe poslati mejl do ponedeljka (1. juna) u podne.

30.05.2020.

Predrok, četvrtak 28. maj u 11h

Mole se studenti da dođu na fakultet 10 do 15 minuta ranije kako bi ispit mogao da počne tačno u 11h. U skladu sa zahtevima Ministarstva, obavezno je nositi i maske i rukavice. Student koji dođe na ispit bez maske i rukavica, biće udaljen sa ispita.

Studenti koji su kod Milene Vujošević Janičić, treba da uđu u 706, dok studenti koji su kod Stefana Miškovića treba da uđu u učionicu 821. Pozicionirajte se u klupu po izboru (moguća su premeštanja kada nastavnik dođe). Odložite svoje stvari na katedru ili pozadi, ostavite samo indeks i pribor za pisanje. Potrudite se da ne pravite gužvu u hodniku i da se držite mera socijalnog distanciranja.

Ispit traje oko sat vremena.

27.05.2020.

Organizacija predroka

U skladu sa ranijim dogovorima, planira se održavanje predroka. Cilj predroka je da se studentima omogući polaganje ispita u terminu pre ispitnog roka, kako bi ispitni rok bio rasterećeniji, ali i da se smanji gužva u terminu ispitnog roka, što je takođe važan faktor bezbednosti u ovom trenutku.

Potencijalni termin je četvrtak 28. maj u 11h. Moguće su izmene ili otkazivanje ovog termina, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije. Obavezno pratite obaveštenja na strani kursa.

Da biste polagali ispit u predroku, potrebno je da se prijavite preko naredne forme najkasnije do utorka 26. maja u 14h. Radi bezbedne organizacije ispita, molimo Vas da se prijavite samo ako ste sigurni da ćete izaći na ispit, kao i da u slučaju promene odluke to obavezno što pre javite mejlom.

Radi postizanja odgovarajućeg nivoa bezbednosti za sve, u skladu sa spiskom prijavljenih biće napravljen raspored sedenja po učionicama.

Da biste prisustvovali ispitu, u obavezi ste da nosite masku.

20.05.2020.

Konsultacije za grupe 3 i 4 u vezi ispita

U subotu 23. maja u 11 h će preko Skajpa biti održane konsultacije u vezi ispita za grupe kod Stefana Miškovića.

20.05.2020.

Finalne verzije seminarskih radova

Finalne verzije seminarskih radova za grupe 1 i 2 možete naći ovde, a za grupe 3 i 4 možete naći ovde. U okviru finalnih verzija dati su i odgovori na recenzije (ako neko želi da proveri na koji način je njegova/njena recenzija uticala na finalnu verziju rada).

06.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 1 i 2, 06. 05. 2020. u 14:15h

Poslednji termin za odbranu seminarskih radova biće organizovan u sredu 06. 05. u 14:15. Odbranu zaćemo organizovati preko Zoom platforme (link na tutorijal) sa početkom u 14:15.
Meeting ID: 963 627 3479
Dovoljno je u precizirano vreme kliknuti na prethodni link ili u aplikaciji Zoom kliknuti na dugme Join uz unos ID-ja i svog imena.

Vašu obavezu ocenjivanja prezentacija uradićemo preko google forme čiji je link dostupan ovde.

30.04.2020.

Poeni za seminarske radove za grupe 3 i 4

U tabelu sa rezultatima su uneti poeni početnu i finalnu verziju seminarskog rada, za recenzije i za odgovore na recenzije. U dokumentu sa spiskom tema uz svaki seminarski rad dati su odgovarajući komentari. Na početku dokumenta pročitati o opisu ocenjivanja.

25.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 3 i 4 (drugi deo)

Kao što je već najavljeno, odbrana seminarskih radova za preostale teme (7, 8, 9, 10, 11 i 14) će biti održana putem Skajpa u utorak 28. aprila u 12 h.

25.04.2020.

Predaja prezentacija za grupe 3 i 4

Okačena je forma za predaju prezentacija u delu gde se nalaze obaveze studenata. Mole se svi studenti koji su prezentovali rad da predaju svoju prezentaciju preko forme do kraja roka, i da isprate odgovarajuća upustva. To važi i za one grupe koji su mi do sada predali prezentaciju mejlom.

25.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 1 i 2, 29. 04. 2020. u 14:15h

Usled tehničkih problema koji su se javili na današnjim odbranama, došli smo do sledećih važnih zaključka i preporuka:

 • Dobro je da počnemo odbrane ranije jer se kvalitet prenosa mreže kvari približavanjem trenutku policijskog časa (zbog toga je termin pomeren na 14:15).
 • Treba da imate bekap opciju za slučaj da Vam zakaže veza baš prilikom Vašeg izlaganja ili da Vam se blokira računar. Važno je da u takvoj situaciji može neko drugi da nastavi prezentaciju umesto Vas a da Vi onda preuzmete u trenutku kada se stvari stabilizuju.
 • Dobro je da jedna osoba deli ekran i da ta osoba nauči kako se smenjuju slajdovi, ali da u slučaju da baš toj osobi zakaže računar, može i neko drugi da se snađe i da podeli slajdove.
U dve od četiri današnje odbrane stvari su krenule prilično naopako po pitanju tehničkih problema, i važno je da se pripremite i na takve mogućnosti.

Odbranu ćemo organizovati preko Zoom platforme (link na tutorijal) sa početkom u 14:15.
Meeting ID: 963 627 3479
Dovoljno je u precizirano vreme kliknuti na prethodni link ili u aplikaciji Zoom kliknuti na dugme Join uz unos ID-ja i svog imena.

22.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 1 i 2, 22. 04. 2020. u 15:15h

Prvi planirani termin odbrane seminarskih radova je 22. april. Pošto se niko nije javio da otkaže odbranu, to znači da planiramo odbranu sve četiri grupe koje su i inicijalno planirane za taj datum (Profajliranje Haskell programa, Profajleri za Python, Profajleri za Javu, Pregledi koda).

Odbranu ćemo organizovati preko Zoom platforme (link na tutorijal) sa početkom u 15:15.
Meeting ID: 963 627 3479
Dovoljno je u precizirano vreme kliknuti na prethodni link ili u aplikaciji Zoom kliknuti na dugme Join uz unos ID-ja i svog imena.

Dužina i pravila odbrane ostaju ista (pogledajte slajdove na tu temu). Poželjno je da svi članovi tima koji brani prezentaciju imaju uključene kamere tako da se mogu videti sve vreme za vreme prezentacije. Ukoliko neko nema kameru ili tehničke mogućnosti da koristi kameru prilikom prezentacije, može i samo mikrofon. Mikrofon bi trebao da bude uključen samo kod studenta koji priča, dok ostali treba da drže isključen mikrofon i da se uključuju samo onda kada treba nešto da ispričaju. Slajdovi treba da budu dostupni putem deljenog ekrana. Može svaki predavač da podeli ekran prilikom svoje odbrane, ili da samo jedan član tima podeli ekran i reguliše prelazak slajdova. Ovo je sve vrlo osetljivo i otežano jer ste fizički dislocirani i u skladu sa time savetujem da prezentaciju probate bar dva puta svi zajedno pre same odbrane, kako bi na odbrani stvari išle glatko.

Vodite računa da se uklopite u vremenske okvire.

Vašu obavezu ocenjivanja prezentacija uradićemo preko google forme čiji je link dostupan ovde.

20.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 3 i 4

Odbrane će biti organizovane u terminima predavanja (utorak 21. aprila od 12 h i u utorak 28. aprila od 12 h) preko Skajpa. Ovde možete pronaći termine odbrana.

20.04.2020.

Odbrane seminarskih radova za grupe 1 i 2

Planirani termini odbrana seminarskih radova uključuju 22. i 29. april. Kako trenutno stvari stoje, mala je verovatnoća da se dotle normalizuju uslovi održavanja javne odbrane na fakultetu. Predlažem da organizujemo odbranu preko Zoom-a. Ukoliko neka grupa ipak ne želi da brani seminarski preko Zooma i želi da sačeka ispitni rok, neka mi se javi mejlom.

10.04.2020.

Konsultacije za grupe 1 i 2

Održali smo online predavanja za preostale teme koje su Vam ključne u ispunjavanju obaveza za kurs.
Pročitajte samostalno materijal koji se odnosi na Timski rad i Nauku (linkovi su dati na kartici za predavanja).
Pogledajte ispitna pitanja.
Ukoliko imate neke nejasnoće ili pitanja vezane za ove oblasti, javite se da organizujemo online konsultacije.
Što se tiče termina odbrane seminarskih radova, pratite obaveštenja na strani kursa. Za sada je u planu da se tekući termini ne menjaju.
Pratite rezultate ocenjivanja u tabeli i javite se ukoliko imate pitanja.

03.04.2020.

Rezultati za CV za grupe 3 i 4

U tabeli sa rezultatima su uneti poeni za CV. Kao što možete videti, odlično ste odradili i dobro usvojili smernice iz kursa. Četiri saveta koja imam sumarno nakon pregledanja su:

 1. Izbegavajte skale, zvezdice, ocene od 1 do 10 ili bilo šta slično kad navodite poznavanje nečega, bilo da su to programski ili prirodni jezici ili nešto treće. Uvek je bolje uz to eventualno navesti neki opis ili za programski jezik opisati konkretno kroz radno iskustvo ili rad na nekom projektu.
 2. Projekte koje ste radili i poslovno iskustvo koje ste imali, uvek opišite što konkretnije, posebno osvrćući se na vaš deo, ako je timska stvar u pitanju.
 3. Kada navodite interesovanja, navedite što konkretnije stvari, posebno one za koje smatrate da bi vas mogle izdvojiti od većine.
 4. Ako dodatno napišete nešto o sebi, budite što originalniji i izbegavajte izlizane fraze.
Ukoliko neko želi dodatan feedback, neka mi pošalje mejl.

03.04.2020.

Recenziranje

Svim studentima koji su se prijavili za recenziranje će narednih dana biti poslati mejlovi sa informacijama o radu koji treba da recenziraju.

Prilikom recenziranja, obavezno uzmite u obzir opis teme koji mozete videti ovde (za studente koji su kod Milena Vujosevic Janicic) ili ovde (za studnete koji su kod Stefana Miskovica).

Vazni linkovi:

 • link na mesto odakle mozete da preuzmete rad koji treba da recenzirate, za studente kod Milene Vujosevic Janicic je ovde (radovi ce biti dodavani kako budu pristizali), a za studente kod Stefana Miskovica je ovde.
 • link na mesto odakle mozete da preuzmete detaljna uputstva vezana za recenziranje
 • link na mesto odakle mozete da preuzmete sablon za recenziranje koji je neophodno koristiti
 • link na formu koju treba da koristite prilikom predavanja recenzije.

01.04.2020.

Termin predavanja i konsultacija za 01. 04. 2020. (grupe kod Milene Vujošević Janičić)

U skladu sa rasporedom časova, naredni termin online predavanja/konsultacija održaćemo putem Zoom platforme (link na tutorijal) u standardnom terminu predavanja u 15:15h. Meeting ID: 963 627 3479 Dovoljno je u precizirano vreme kliknuti na prethodni link ili u aplikaciji Zoom kliknuti na dugme Join uz unos ID-ja i svog imena.

Uokviru ovog predavanja, pričaćemo o prezentacijama radova. Studenti se pozivaju da pogledaju materijale na tu temu i da postave pitanja ukoliko je nešto ostalo nejasno. U okviru predavanja skrenućemo pažnju i na najbitnije detalje držanja prezentacije.

29.03.2020.

Tekući rezultati

Studenti koji su kod Milene Vujošević Janičić tekuće rezultate mogu pratiti ovde, a studenti koji su kod Stefana Miškovića rezultate mogu pratiti ovde.

29.03.2020.

Obaveze

Link na formu za predavanje CV-a i link na formu za predavanje seminarskog rada je postavljen u okviru odeljka za obaveze studenata.

27.03.2020.

Termin predavanja i konsultacija za 25. 03. 2020. (grupe kod Milene Vujošević Janičić)

U skladu sa rasporedom časova, prvi termin online predavanja/konsultacija održaćemo putem Zoom platforme (link na tutorijal) u standardnom terminu predavanja u 15:15h. Meeting ID: 963 627 3479 Dovoljno je u precizirano vreme kliknuti na prethodni link ili u aplikaciji Zoom kliknuti na dugme Join uz unos ID-ja i svog imena.

Uokviru ovog predavanja, dogovorićemo se o nastavku rada, narednim konsultacijama i pričaćemo o narednim temama.

24.03.2020.

Nastavak kursa

U skladu sa odlukom fakulteta, planiramo da u narednom periodu i dalje organizujemo nastavu. Zbog specifičnosti kursa, tj zbog velikog broja poena koji treba da se osvoje samostalnim ili grupnim radom u okviru predispitnih obaveza, želimo da ohrabrimo studente da, ukoliko su u mogućnosti, svoje obaveze završe u zadatim rokovima (eventualna mala probijanja rokova neće biti sankcionisana, ali se mole studenti da takve situacije obavezno najave, inače će se računati da su od obaveze odustali). Ono što je važno i dobro je da smo na predavanjima prešli sve ključne lekcije, tj sve one lekcije koje su potrebne da bi se uradile predispitne obaveze (pisanje rada, recenziranje, odgovaranje na recenzije).

Preporučujemo da grupne obaveze organizujete putem online platformi kao što je Zoom ili Skajp. Za tekstove u Latex-u možete koristiti Overleaf.

Ko ne bude u mogućnosti da završi svoje predispitne obaveze u zadatim rokovima, imaće mogućnost da to uradi u nekim naknadnim rokovima, pri čemu će precizno dogovaranje za takve situacije biti kada se normalizuje situacija.

Odbrane seminarskih radova će biti organizovane ili online putem ili uživo, u zavisnosti od tekućeg razvoja situacije.

Uskoro će biti postavljen i link na formu za predavanje pdf verzije vašeg CV-a.

Što se tiče preostalih tema koje treba da budu obrađene u okviru kursa, a koje nisu pređene na predavanjima, o tome će uskoro ovde biti postavljena dodatna obaveštenja (materijal, dodatni linkovi i informacije).

Dodatno, za zainteresovane studente, biće organizovani termini za online konsultacije. I to:

 • Kod Milene Vujošević Janičić - najverovatnije u terminu predavanja (dodatne informacije o načinu i vrsti konsultacija će biti ovde postavljene)
 • Kod Stefana Miškovića - poslati mejl ukoliko imate nekih nedoumica ili pitanja. Inače, ukoliko je potrebno, možemo se preko mejla dogovoriti za termin konsultacija preko Skajpa ili Zooma.

21.03.2020.

Nastavak kursa

U skladu sa novonastalom situacijom, očekujemo zvaničnu odluku fakulteta. Ukoliko bude nastavka rada, što se očekuje, u planu je da predviđene rokove poštujemo najviše što je moguće kao i da sve obaveze koje se mogu odraditi putem interneta na taj način i organizujemo. To, pored ostalog, znači da ćete CV predavati u pdf formatu preko forme za koju će link biti postavljen u okviru kartice sa obavezama studenata.

19.03.2020.

Četvrtak - novi termin predavanja

Počev od četvrtka, 19. marta, predavanja za grupe 3 i 4 (kod Stefana Miškovića) će se održavati u DLAB-u, u terminu od 10 do 12 h. Te nedelje časovi neće biti držani utorkom, već u novom terminu. Uskoro će biti ažuriran raspored, ali i ako ne bude ažuriran do tog trenutka, četvrtak ostaje novi termin. U skladu sa tim su promenjeni termini odbrana za svaki tim.

11.03.2020.

Vraćanje po starom za časove utorkom

Počev od utorka, 25. februara, oba časa MSNR će se održavati u učionici 844, po starom. Bio je kratak problem sa projektorom u jednoj učionici, pa je bilo došlo do kratkotrajnih promena.

22.02.2020.

Promena učionice za časove utorkom

Počev od utorka, 18. februara, prvi čas MSNR će se održavati u učionici 704, a drugi u 844, kao i dosad. Ovo neće biti menjano u rasporedu, jer se očekuje da se uskoro oba časa drže u 844, kao i dosad. Ova promena će važiti sve dok ne bude okačeno novo obaveštenje u vezi toga.

16.02.2020.

Čas u sredu 19. februara

U sredu 19. februara čas MSNR u terminu od 15h do 17h (grupama 1 i 2) održaće Stefan Mišković.

12.02.2020.

Početak semestra

Svim studentima želimo uspešan rad u letnjem semestru!

06.02.2020.